Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne Nasıl Başvurulur?

İçindekiler

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) temel hak ve özgürlüklerin korunması için kurulmuş ve 1959 yılından beri Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS)’ne göre hareket eden bir yargı kurumudur. Devletlerarası, bireyler arası ve farklı alanlarda insan hakları ihlâlleriyle ilgili iç hukuk yollarının tükenmesi halinde başvuru yapılabilen AİHM, belirli koşullara göre başvuru kabul etmektedir. Peki, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne nasıl başvurulur?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne Başvuru Süreci

AİHM başvuru süreci, ilk olarak iç hukuk yollarının tamamen tüketilmesi ile başlamaktadır. Bu şartlar altında mahkemeye başvuru yapmak için gerekli olan süre 01.02.2022 tarihi itibarîyle 4 ay olacak şekilde düzenlenmiştir. Bu durumda iç hukuk yollarının tükenmesinin ardından 4 aylık süre içinde başvuru yapılmalıdır.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, resmi dil olarak İngilizce ve Fransızca dillerini kullanmaktadır. İlk başvuru sürecinde sözleşmeci devletin resmi dili de kullanılabilir. Bireysel olarak yapılan başvurularda kabul edilebilirlik kararından sonra görüş bildirmek üzere ilgili devletin hükümetine bilgi verilir. Bu bilgilendirme sonrasındaki yazışmaların İngilizce ya da Fransızca olarak yapılması gerekir. Bu durumda da mahkeme başkanının izin vermesi halinde yazışmalar ilgili devletin resmi diliyle devam edebilir.

AİHM’e başvuru yapmak için mahkemece hazırlanmış olan başvuru formu doldurularak imzalanmasından sonra mahkemeye iletilmelidir. Başvuru;

  • Bir temsili aracılığı ile yapılıyor ise mahkemece hazırlanan yetki belgesi başvurucunun kendisi ve temsilci tarafından imzalanmalıdır.
  • Belgeler imzalandıktan sonra ilâve edilecek olan mahkeme kararları ve belgelerin yerel mahkeme kararlarının tarih sırasına dikkat edilerek düzenlenmesi ve sıra numarası verilerek hazırlanması gerekir.
  • Hazırlanan dosyalara başvurucunun kimlik fotokopisi ilâve edilerek zımba, delme gibi işlemler uygulanmadan zarf içerisinde iletilmelidir.
  • Hazırlanan bütün belgeler iadeli taahhütlü olarak AİHM’e ait olan aşağıdaki adrese gönderilir.

AİHM’in Posta Adresi: European Court Of Human Rigts, Council Of Europe, 67075 Strasbourg Cedex – FRANCE

Başvuru iletildikten sonra mahkemece değerlendirilen dosya ilgili devletin hükümetine iletilir ve incelemeler başlatılır.

Paylaş:

WhatsApp
Telegram
Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Yazdır

Faydalı Bilgiler

Genel
Çavuşoğlu Hukuk

Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) Genel Şartlar

6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu gereğince, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, bu binalar içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler ile doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler Zorunlu Deprem Sigortasına tabidir. 

Devamını Oku >
Genel
Çavuşoğlu Hukuk

Çok Katlı Binalarda Zorunlu Deprem Sigortası Nasıl Yapılır?

DASK kapsamında yapılacak ödemelerin yaşanan depremler sonrasında daha fazla önem arz ettiğini belirten Tüketici Birliği Federasyonu Üyesi ve Tüketici Hak Arama Derneği Hukuk Komisyonu Başkanı Avukat Mehmet Raşit Çavuşoğlu, Zorunlu Deprem Sigortası ile ilgili tüketicilerden gelen sorulara yanıtladı.

Devamını Oku >
Boşanma Avukatı
Çavuşoğlu Hukuk

Boşanma Sürecinde Yapılması Gerekenler

Boşanma süreci evlilik birliğini bitirmek artık devam ettirmek istemeyen tarafların psikolojik olarak yönetmesi gerektiği gibi hukuki olarak yönetmesi gereken bir süreçtir. Boşanma sürecinin hukuki boyutunda alanında uzman avukatlardan destek almak taraflar açısından hem süreci kolaylaştıracak hem de hukuki hak kayıplarının önüne geçecektir. Boşanma sürecine hazırlanırken dikkat etmeniz gerekenler

Devamını Oku >

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Detaylı Bilgi için Hemen İletişime Geçiniz